A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

Remete túra – Mátrai források nyomában

november 13. - november 14.

Esemény Navigation

A Mátra nagy kedvencünk, ezért nem meglepő, hogy a téli sátorozás után, ősszel is meglátogatjuk. Most azonban egy kevésbé látogatott részére, a Mátra-bérc keleti végén meredező hegyormok felé vesszük az irányt. A Recski Nemzeti Emlékpark lesz a starthelyünk és a két nap alatt bejárjuk a környék szinte összes forrását. Ez azt is jelenti, hogy a második nap meglehetősen kacskaringósan, úttalan utakon fedezzük fel az erdő elrejtett gyöngyszemeit, aminek hála 4 km alatt 7 db forrást és egy tavat érintünk. A “szállásunk” is egy forrás, a Remete-forrás mellett lesz, ami a Mátra egyik legbővizűbb víznyerő helye. Itt a komfortot emeli majd a tisztáson létesített több asztal és pad is. A két nap végeztével, ha marad idő fakultatív megtekinthejük az Emlékparkot is, mely többek között a helyben folyó egykori aktív bányászat történelmébe enged majd betekintést.

MOCSKOS ANYAGIAK

EGYESÜLETI TAGOKNAK ÚJ HARCOSOKNAK
ingyenes 1.250 Ft

A túrán csak egyesületi tagok vehetnek részt, így a részvételi díj tulajdonképpen a 2021-es évre vonatkozó tagdíj. Amennyiben szeretnél részt venni a túrán és még nem vagy tagja egyesületünknek, kérjük hogy töltsd ki a belépési nyilatkozatot is.

LÉTSZÁMLIMIT

10 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2021. november 2.

Download file: 162115614504ry-ele-track.gpx

PROGRAM

1. nap – Vár-kút, Jóidő-kút, Remete-forrás (Táv és szint: 16 km / 700 m) 2. nap – Forrás kereső játék (Táv és szint: 13 km / 300 m)

SZÁLLÁS

Sátrakban, függőágyban, bivakolva…ki-ki igényei szerint.

ELLÁTÁS

Hogy mi?

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

Túrához szoktatott testtel nem okozhat problémát végig gyalogolni, de azért azt számold bele, hogy az egy napos túrákhoz képest azért nehezebb lesz a táskád, ami azt jelenti, hogy este senkit nem kell majd ringatni.

FELSZERELÉS

Sátor, derékalj, hálózsák….most ide nem írunk mindent le, majd a jelentkezőkkel megbeszéljük mi kell, mi van, mit tudunk adni stb.

Az élményparktól a piros kereszten vágunk neki az erdőnek nyugatról kerülve a kőbányát. Eleinte aszfaltúton, emelkedő nélkül baktatunk, majd Várbükköt elhagyva elkezdünk felfelé sétálni. Innen egy kis kitérővel a Vár-kutat érintve megnézhetjük az Oroszlán-vár szikláit, aztán a Jagus 620 m-es csúcsára felkapaszkodva a Csurgó-kútnál teszünk egy nagyobb pihenőt. Itt megtarthatjuk az ebédnek nevezett szertartást is közösen. Ez után lereszkedve a sárga jelzésre élesen visszafordulunk és a Jóidő-kút-nál becsatlakozunk az országos kéktúra útvonalába, melyet egészen a táborhelyünkig követünk. Este a szokásos tábortűz, sous vide kacsamell hamuban párolt édesburgonyával és egyéb átlagos vadkempinges elfoglaltságok töltik majd ki az időt.

Nem kell korán kelnünk, nem vár ránk nagy kihívás ami a távot és a szintet illeti. Annál inkább a tájékozódás. A kéken tovább ereszkedve kelet felé, egyszer csak váratlanul befordulunk balra és jelzetlen utakon, illetve mindenféle út nélkül elkezdjük megkeresni sorban a Mátra főgerincének északi oldalában található forrásokat, és kis tavacskát. Szajla-kút, Bíró-kút, Cseresznyés-forrás, Barkás-tó, Pék Pista-forrás, Esvára-kút, Szőllősi-kútja. Itt arra lehet számítani, hogy egészen geocachinges magasságokba emelkedően szükség lesz mindenki érzékszerveire, egy-egy vízforrás megtalálásához. A kis játékos intermezzót követően aztán a sárga jelzésen egyenesen a parkolóig tudunk kellemesen bandukolni. Igény esetén 16 km-re bővíthető a túra a Sólyom kút érintésével. A kellemes fáradtság hatására jól fog esni egy közös vacsora valamelyik útba eső teraszon.

Részletek

Kezdés:
november 13.
Vége:
november 14.

Helyszín

Mátra
Magyarország

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu