Gyakran ismételt kérdések

Az egyesületről

Mikor alakult az egyesület? Mi az a Lizzardier? Ki lehet egyesületi tag? Mi az egyesület célja? Miért lett Leguán Osztag az egyesület neve? Adhatok nektek SZJA 1%-ot?

A túrákról

Minden túra nyilvános? Hol hirdetitek meg a túrákat? Hogy jelentkezhetek? Muszáj jelentkeznem ha menni akarok? Van korhatár? Mindent intéztek helyettem? Biztosítást kötelező kötni? Milyen közlekedési eszközöket használunk általában? Van létszám limit? Milyen információkkal láttok el, ha jelentkezem?

A költségekről

Mire költitek a mocskos anyagiakat? Minden költségemet tartalmazza a részvételi díj? Mennyi az éves tagdíj? Miért kell tagdíjat fizetnem? Meg tudom nézni, hogy mire költöttétek a pénzem? Vannak rejtett költségek?

A felkészültségről

Milyen nehezek a túrák? Honnan tudom, hogy bírni fogom-e? Ha nem bírom, ti majd segítetek ugye?
Hivatalosan 2016. decemberében nyújtottuk be először a nyilvántartásba vételi kérelmet, majd egy hiánypótlást követően végül 2017. május 8-án kaptuk kézbe a jogerős végzést. Nem hivatalosan 2008-ban még Teknősbéka Túracsoport fedőnév alatt kezdődött minden, aztán 2011-től Lizzard Outdoorként folytattuk. Innen nőtt ki a jelenlegi formájában az egyesület.
Egy pontgyűjtő interaktív természetjáró szerepjáték, ahol mi – mint a Leguán Osztag tagjai – az erdőkben, hegyek között eltöltött közös időnkért cserébe tök menő tiszti felvarrókat szerezhetünk. További részletekért kattints ide!
Röviden? Bárki! De tényleg. Csak ki kell tölteni egy belépési nyilatkozatot és eljuttatni számunkra az éves tagdíjat. Bumm! Ennyi. Részletekért kattints ide!

Elsődlegesen az, hogy egy olyan baráti társaságot hozzunk létre “egyesület” címszóval, akik nem csak túrázás, de bármilyen egyéb tevékenység kapcsán szívesen vannak együtt, egymást társaságában. Az egyesületi keretek ahhoz nyújtanak segítséget, hogy olyan társaink is csatlakozhassanak esetlegesen nagyobb költségvonzattal bíró eseményekhez, akik egyébként nem feltétlenül engedhetnék meg maguknak ezt. Értjük ez alatt az egyesület bevételeinek felhasználását felszerelések beszerzésére és alkalmanként legaktívabb tagjaink utazási költségeinek fedezésére.

Hosszú távú missziónk közé tartozik többek között a fiatalok természetjárásra csábítása is oly módon, hogy azt igyekszünk nagyon menőnek beállítani. Mert a menő arcok túrázni járnak! #eztudott

A csapat eredeti neve Lizzard Outdoor volt, amely még abban az ambíciózus érában született, amikor úgy gondoltuk céget alapítunk és világuralomra törünk….öhm…ja nem, nem láttál semmit! Szóval végül rájöttünk, hogy valójában céljainkkal és a nézeteinkkel sokkal jobban összeegyeztethető egy egyesület, viszont annak nem lehet idegen szó az elnevezésében (mint tudtunkra adták). Így hát hosszas brainstormingolás eredményeképp született meg a Leguán Osztag elnevezés, amely mint látható ugyanazokkal a kezdőbetűkkel bír mint az előd, szintén van benne gyík és még a felvarrós pontozós Lizzardier programra is rímel benne az “osztag”. Örömbódottá’
Há’ jóhogy! Hogy hogyan, ahhoz kattints ide!
Nem. Szervezünk olyan eseményeket is, amelyek csak a tagoknak elérhetőek és nem hirdetjük meg nyilvánosan. Többnyire az ilyen túrákat a Facebookon egy zárt csoportban tesszük közzé, amelyhez minden tagunk automatikusan hozzáférést kap. Na meg persze vannak titkos túrák is, amiről senki nem tud! Még mi sem…ennek fejlesztésén még dolgozunk.
Ahol minden túra fent van az a Facebook oldalunk. Ezen kívül a több napos túrák felkerülnek ide a weboldalra is a Túranaptár menüpont alá (itt kell jelentkezni is rájuk). Néha a turatars.com-on is megjelenik egy-egy eseményünk.
A rövidebb – egy napos – túrákra úgy tudsz jelentkezni, hogy dobsz egy e-mailt a szervezőnek, hogy szeretnél jönni. A nagyobb eseményekre azonban mindig itt, a weboldalon keresztül egy jelentkezési űrlap kitöltésével tudsz regisztrálni, amelyhez linket az adott eseménynél találsz, a túranaptárban, valamint a Facebook eseménynél.
Igen. A több napos túráknál egyértelmű, hogy miért. Az egy napos eseményeknél is jó ha tudjuk kire számíthatunk, hiszen például lehet olyan, hogy már mindenki megérkezett aki jelentkezett és ezért hamarabb elindulunk. Ebben az esetben aki nem jelentkezett, az már csak a hűlt helyünket találja a koordinátákon…
Lévén a túráinkon mindenki saját felelősségére vesz részt és egyenlő túratársakként tekintünk egymásra, 18 év alatt csak abban az esetben csatlakozhatsz hozzánk, ha olyan nagykorú személy kísér, aki vállalja a felelősséget érted. Ne hari 🙁
Igen…és nem. Ami a túrával kapcsolatos azt igyekszünk képességeink határain belül megoldani. Bizonyos dolgokra csak javaslatot teszünk. Ilyen például a biztosítás. Azt mindenki kösse meg magának annál a biztosítónál amelyik szimpatikus számára. Viszont, ha egy túra alkalmával te külön utakon szeretnél járni, megteheted, de ne várd el, hogy amíg mi a Mátrában túrázunk, neked gyűjtünk információkat arról, hogy a Gyöngyösi Természettudományi Múzeumba mennyi a belépő és nyitva van-e. Nem utazási irodaként tevékenykedünk és nem is neveznénk magunkat szolgáltatónak. Amiben lehet segítünk, de maradjunk a lelkiismeret és józan ész határain belül!
Igen. Lásd a Részvételi feltételek II/11. pontját.
Igyekszünk a telekocsis megoldások felé tendálni, de előfordulhat hogy tömegközlekedünk. Utóbbi esetben menetrend szerinti járatokat kell érteni.
Az egynapos itthoni túráknál nincs, egyébként igen. Egyrészt az erőforrások végessége miatt (szállás például), másrészt szerintünk a 10-15 fő az a maximum akikkel klikkesedés nélkül, jó hangulatban lehet egy túrát végigcsinálni és valóban egy csapatként működni.
Mindennel! Is! De tényleg, igyekszünk a lehető legtágabb információ halmazt rázúdítani a résztvevőkre, hogy minden tudásanyaguk meglegyen, amire szükség lehet. Körülbelül indulás előtt egy héttel küldünk egy információs szuperkiadványt, ami tartalmazza a találkozó helyével és idejével kapcsolatos tudnivalókat, a szállás részleteit (van-e törölköző, kell-e vinni papucsot), a várható időjárást és az ehhez kapcsolódó ajánlásokat, a javasolt telekocsi beosztást, a részletes napi programokat, helyi információkat (hol van ATM, közért, ilyesmi), egy csekklistát (hogy mit hozz), elérhetőségeket, biztosítás kötési ajánlást és még rengeteg-rengeteg mindent. Jó mi?
Sajnos a világ jelenlegi gazdasági berendezkedésében fizetni kell a szállásért, fizetni az utazásért, meg néhol még adót is fizetni kell, esetleg belépőket. Ezen kívül sokszor kell térképet vagy speciális cuccokat beszerezni egy-egy túrára és a fogyó, vagy elhasználódó eszközök (pl. elsősegély készlet) pótlására is ügyelnünk kell. A lényeg, hogy a befolyó jelentkezési díjak jelentős része ezen költségek kiegyenlítésére fordíttatik. Plusz az adott túra szervezője/vezetője minden esetben ingyen vesz részt az eseményen! A részvételi díjakat úgy határozzuk meg, hogy a várható létszám esetén éppen lefedje a túravezető költségeit is. Mivel sok a változó a képletben (jelentkezők száma, melyik szállást sikerül lefoglalni, egyéb nem várt kiadások), előfordulhat olyan, hogy egy adott túra profittal zárul, de olyan is, hogy végül mínuszba csúszunk. Minden esetben az egyesület kasszája a haszonélvető és/vagy teherviselő. A befolyó plusz bevételeket az egyesület céljának megfelelő tevékenységekre, beszerzésekre fordítjuk. Veszteséggel zárult túrák után pedig könnyes szemmel magzatpózba gömbölyödünk és ingerülten óbégatunk magunk elé tehetetlenül…ja nem.
Amit mindig tartalmaz az a szállás. Van hogy benne van az utazás is, az étkezések egy része, meg a szükséges belépők. Hogy mit tartalmaz a “mocskos anyagiak” alatt feltüntetett összeg, azt minden esetben részletezzük a túra kiírásánál. A 30 dekás angus bélszínt semmiképp nem tartalmazza, amit uzsonnára vásároltál a turistaútmenti hüttében…
5000 Ft. Ez a belépés évében negyedéves viszonylatban arányosítható, azaz ha októberben lépsz be akkor az adott évre csak 1250 Ft-ot kell fizetned. Onnantól viszont a tagságod folyamatos, így a tagdíj a következő években már nem bontható.
Egy egyesület működése – csak úgy mint egy vállalaté – pénzbe kerül. Ki kell fizetnünk a könyvelőt, a bankot, a számlázó programot, a weboldal fenntartást, a szövetségi tagdíjat. De ha ez nem lenne elég, szeretnénk fejlődni is, azaz a tagjainknak egyre több mindent adni cserébe azért, hogy kitartanak mellettünk és velünk túráznak. Eszközök beszerzése, ingyenes programok szervezése (például vetítések), illetve hogy ha valaki túrát szervez és vezet, akkor az ő költségeit álljuk: ezekhez is szükségünk van forrásokra. Természetesen továbbra is szervezünk olyan túrákat amelyek mindenki számára ingyenesek függetlenül attól, hogy tagok-e.
Igen, itt és itt.
Hogy mi? Már a kérdést sem értjük! Minden kiadásról tájékoztatunk (a kötelezőkről és a fakultatívakról is). Tehát a válasz nem, nincsenek rejtett költségek. Persze azt, hogy mennyit fogsz szuvenírre, vagy kajára költeni, azt nem tudjuk előre megmondani.
A legtöbb általunk szervezett esemény nem nehezebb egy sportosra optimalizált középhegységi túránál. Ezt értsd úgy, hogy a facebookon mások által szervezett nagy többségben megtalálható  kirándulásoknál egy leheletnyit nagyobb kihívásra számíts általában. Ettől persze van, hogy eltérünk (bármelyik irányba). A meghívókba és a Facebook eseménynél minden esetben leírjuk, hogy mire számíthattok.
Azt nem tudjuk megmondani, hogy te személy szerint bírni fogod-e, de adhatunk kapaszkodókat ami alapján el tudod dönteni. Ha konkrét túrával kapcsolatban megkérdezel minket, akkor egy-két célzott kínvallató kérdéssel könnyedén kiderítjük, hogy szerintünk érdemes-e jelentkezned, vagy inkább egy könnyedebb kikapcsolódást válassz elsőre. Fontos viszont, hogy ha nem javasoljuk a részvételt, azt kizárólag a saját érdekedben tesszük és mindig megindokoljuk! Kérjük fogadd meg ezeket a javaslatokat!
Nyilván nem fogunk a saját izzadságodba fagyva otthagyni a hegyen, de ne alapozz arra, hogy ha nincs meg a megfelelő kondíciód akkor mi majd kipótoljuk a hiányt. Nem szolgáltatásként, nem hegyi-vezetőként szervezzük az utakat, mindenki a saját ítélőképessége szerint (és az előzetes tanácsok alapján) köteles eldönteni, hogy részt vesz-e az adott eseményen vagy sem. Ha út közben derül ki, hogy ez mégsem neked való, akkor a vezető ott helyben dönt arról, hogy visszakísér a kiindulópontra, megkér, hogy adott helyen várd meg a csoportot, vagy ha biztonságosan és időben kivitelezhető, akkor legjobb tudása szerint segít a cél elérésben. A túravezetőd ezen döntését mindig tartsd tiszteletben! Ezzel kapcsolatban egyébként csekkold a Részvételi Feltételeket!