Térképgyűjtemény

Az alábbi listában találhatsz olyan online térképeket amelyek nagy segítségedre lehetnek egy-egy túra megtervezésében. Úgy gondoltuk, hogy mivel némelyiket mi is kifejezetten nehezen találtuk meg az internet bugyraiban, a megszerzett információt közkinccsé tesszük, hogy neked már ne kelljen keresgélned!

Magyarország

Turistautak.Openstreetmaps

Az általunk leggyakrabban használt online térkép belföldi túrák szervezésénél. Gyors, letisztult és könnyen kezelhető. Szinte minden lényeges információ jelölve van, kivéve alapértelmezésben a szintvonalakat. Megjelenítésükhöz a jobb felső sarokban állítsd a térképet OSM-Turistautak-ra. Tervezni is lehet vele, amely számolja a szintet, távot és le is tölthető az elkészült útvonal több különböző formátumban.

Turistautak.hu

Pár éve még ez volt kvázi az egyetlen lehetősége annak, aki nem papírtérképen akarta méricskélni a távolságot meg a szinteket. Kissé “bugos” és lassú, de kétség kívül az egyik legrészletesebb belföldi online térkép.

Szlovákia

Turisticka Mapa

Gyönyörű, nagyon részletes térkép, vetekszik a kapható papírtérképekkel. Útvonal-tervezéshez kell egy kis szlovák tudás (vagy Google Fordító): Jobb fenn kattints a Hikeplanner-re. Utána a térképen kattints jobb gombbal a kiindulópontra és válaszd a “zacni trasu” (kiindulópont) opciót. Ezután a jobb gombos menüben a legalsó menüpont pedig ugyanígy a célpont. Ha ez megvan, akkor a Vypocitat gombbal (jobb oldalon) tudjuk elkészíttetni az útvonalat. Sajnos elég kezdetleges, de ha nagyon kell távolság mérésre használható.

Ausztria/Európa

Az alábbi térképek alapvetően osztrák/német területre készültek, de szinte egész Európa elérhető és tervezhető rajtuk (még a Magyarországi turistautak is). Szlovénia és Románia teljes túratérképe is elérhető!

Kompass.de

Az osztrákoknál a környéken a legnagyobb a túrázás elterjedtsége, ennek megfelelően rengeteg online térkép közül válogathatunk. Nekünk a kedvencünk a Kompass.de: nagyon szép, áttekinthető, könnyen kezelhető, gyors alkalmazás, amin jelölve vannak a jelzett utak, külön kiemelve hogy sziklásabb terep, klettersteig, vagy mászó út. Ennek megfelelően is lehet rajta tervezni. Egyetlen hiányossága: tervezéskor nem írja a szintemelkedést, azt a grafikon alapján nekünk kell kiszámolnunk, ha szükséges.

Alpenkarte.eu

Hasonlóan szép és használható térkép a Kompass.de-hez, azonban itt nincsenek jelölve a jelzett utak külön. Cserébe még letisztultabb a felület és tervezéskor számolja a szintemelkedést.

Világ

OpenTopoMap

Az egész világ összes hegysége szerepel rajta szintvonalakkal, útjelölésekkel. Sajnos tervező módja nincs, cserébe nincs olyan terület a világon ami ne szerepelne rajta. A jelzett utakat külön kell bekapcsolnunk, a jobb felső sarokban lévő menü négyzetre kattintva és a Lonvia Wanderrouten opció melletti kockát kipipálva. Egyébként nagyon gyors, de nem kifejezetten letisztult rendszer, viszont telefon böngészőjéből is működik és a GPS helymeghatározást is támogatja.

Klettersteig/Via Ferrata

Bergsteigen.com

Vasalt utaknál és sziklamászásnál nem térképnek, hanem falrajznak hívjuk az adott útvonal, vagy sziklafal grafikus megjelenítését. A multinacionálisan elfogadott terminus a “topo”. Na ilyen topo-kat, falrajzokat tudunk beszerezni (útleírásokkal, képekkel egyetemben) a Bergsteigen oldalairól. Ezek általában az adott fal vagy hegy stilizált ábrázolásából, illetve a mászóút-ferráta út vonalvezetéséből és nehézségének jelöléséből állnak. Itt is vannak egyezményes jelek csakúgy mint a térképeken, ezt itt és most nem részletezzük. Az európai klettersteig utakról a legrészletesebb gyűjteményt ez az oldal tartalmazza.