A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Téli expedíció a Börzsönyben II.

január 22. - január 23.

Mindig ki szeretted volna próbálni, hogy milyen lehet egy igazán magas hegy expedíciós meghódítása? Hát most kicsiben átélheted, már ami a körülmények komfortfokozatát illeti. Az elmúlt három évben nagy sikere volt az itthoni “expedíciózásnak”, így idén sem hagyjuk ki. Reméljük idén lesz hó is, mert úgy az igazi, de mindenhatóak sajnos mi sem vagyunk. A terv az, hogy a Börzsöny keleti oldalának kevésbé látogatott bérceit járjuk végig. Terveink szerint a Nagy-Mána, vagy a Sasfészek szinte körpanorámás tetején fogunk tábort verni (széljárás függvényében), hogy teljes legyen a magashegyi jellegű élmény. Kacskaringózva bejárjuk az egymás mellett sorakozó gerinceket, érintjük természetesen a Csóványost is, majd a végén a kiindulópontra érkezünk. Mindeközben igyekszünk minél kevesebb infrastruktúrát érinteni.

MOCSKOS ANYAGIAK

EGYESÜLETI TAGOKNAK ÚJ HARCOSOKNAK
ingyenes 5.000 Ft

A túrán csak egyesületi tagok vehetnek részt, így a részvételi díj tulajdonképpen a 2022-es évre vonatkozó tagdíj. Amennyiben szeretnél részt venni a túrán és még nem vagy tagja egyesületünknek, kérjük hogy töltsd ki a belépési nyilatkozatot is.

LÉTSZÁMLIMIT

10 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2022. január 16.

Download file: 1638779868n6wq-ele-track.gpx

PROGRAM

1. nap – Závoz-nyereg - Pogány-bérc - Nagy-mána (Táv és szint: 16 km / 700 m) 2. nap – Magosfa, Csóványos (Táv és szint: 12 km / 500 m)

SZÁLLÁS

Sátrakban, a pihe puha hódombok buckáin.

ELLÁTÁS

Hogy mi?

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

Kelleni fog egy csipetnyi elvetemültség, és egy nagy adag kalandvágy, valamint az sem árt ha képes vagy gyalogolni 15-20 km-t, mert a hóban a 12 is többnek fog tűnni. Nem kell különösebb hegymászó előélet, de ne ezzel a túrával kezd természetjáró karriered 🙂

FELSZERELÉS

Sátor, megfelelő derékalj (lehetőleg minimum 3,5 cm vastag önfelfújós), megfelelő hálózsák (komfort-fok -5 °C vagy kevesebb), meleg és réteges öltözet, téli túrabakancs, csúszásgátló…ezek a legfontosabbak. A részletes listát az ajánlott felszerelésekről közösen megbeszéljük a résztvevőkkel.

Reggel találkozunk a Závoz-nyeregnél, ahol leparkoljuk az autókat és bakancsot húzva nekivágunk, hogy első célunkat, a Málna-bércet érintve a Hárombarát-nyeregbe érkezzünk. Innen a Varsa-tető felé vesszük az kanyart, majd északi irányban ereszkedünk le a Pogány-vár gerincén. A völgybe leérve teszünk egy éles balraát-ot és nekivágunk a Nagy-Mánának, ami terveink szerint a táborhelyünket is jelenti egyben.

Reggeli készítés a hajnali dérben, ráébredés hogy a ruháink megfagytak és hogy a bakancsot is be kellett volna rakni a hálózsákba, termoszok feltöltése meleg teával….aztán indulás. Tovább kapaszkodunk felfelé a Nagy-Mána gerincén és a Magosfát (ahonnan szép időben látszik a Tátra) érintve Csóványosra érkezünk, hogy igyunk egy kis teát. Innentől már csak lefelé haladunk a sífutó úton visszafelé a Závoz-nyeregig, hogy aztán autókba pattanva keressünk egy jó éttermet ahol visszapótolhatjuk az elvesztett kalóriákat.

Részletek

Kezdés:
január 22.
Vége:
január 23.

Helyszín

Börzsöny
Magyarország

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu