A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Két napos szurdok túra a Pilisben

2019. szeptember 14. - 2019. szeptember 15.

Ha Pomázról Esztergom felé veszem az irányt, nagyjából a Pilist a Visegrádi-hegységtől elválasztó völgyben fog utam vezetni. A titokzatos környék rengeteg természeti és kulturális kincset rejt, az elszórt kolostorromok mellett szurdokokkal szabdalt hegyoldalai is megérik az említést. Kétnapos utunk során három ilyen szurdokot is meg fogunk csodálni, a legendás Holdvilág-árkot, a közkedvelt Dera-szurdokot és a kihívásokkal teli Salabasina-árkot is. Útközben az érdeklődést figyelembe véve hallhattok történeteket a hely történelméről, legendáiról, érdekességeiről.

JELENTKEZÉS Jelentkezésed a részvételi díj átutalásával válik érvényessé, melyet a jelentkezést követő 14 napon belül, kérjük hogy juttass el hozzánk valamilyen formában

MOCSKOS ANYAGIAK

EGYESÜLETI TAGOKNAK ÚJ HARCOSOKNAK
4.300 Ft 6.800 Ft

Ez tartalmazza a szállást egy éjszakára, turistaházban, 6-8 ágyas szobákban, valamint a vasárnapi reggelit, az adókat és a szervezés egyéb költségeit. Mivel ezen túrán kizárólag egyesületünk tagjai vehetnek részt, az új harcosoknak az ár tartalmazza az idei évre vonatkozó tagdíjat is. A napközbeni étkezés és az utazás költségeit viszont nem tartalmazza! Ha nem vagy még tag, akkor kérlek a jelentkezés előtt töltsd ki a belépési nyilatkozatot is!

LÉTSZÁMLIMIT

12 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2019. augusztus 31.

PROGRAM

1. nap – Holdvilág-árok, Dobogókő (Táv és szint: 13km / 750m) 2. nap – Dera-szurdok, Salabasina-árok (Táv és szint: 17km / 400m)

SZÁLLÁS

Turistaházban, emeletes ágyas szobákban.

ELLÁTÁS

A szombati étkezést mindenki magának intézi, a turistaház éttermében lehetőség van meleg étel vásárlására. A vasárnapi reggelinkről a turistaház gondoskodik.

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

A túrák nem kívánnak különösebb erőnlétet, a Salabasina-szurdokhoz szükséges némi tapasztalat és sok-sok kitartás. Átlagos fizikummal bárki számára teljesíthető az útvonal.

FELSZERELÉS

Időjárásnak megfelelő réteges túraöltözet, vízálló bakancs, fejlámpa, hátizsák, stb. A jelentkezőknek küldünk egy javasolt checklistát 😉

No Fields Found.

Szombaton a délelőtti órákban találkozunk Csikóváralján, ahol lerakjuk a kocsikat, és nyakunkba vesszük a hegyet. Kiskovácsi felett a piros jelzésen érjük el a legendás Holdvilág-árok bejáratát. A közkedvelt kirándulóhelyen gázlókon, létrákon, barlangok mellett vezet majd utunk. Továbbhaladva a piros kereszt jelzésen megkerüljük a Pörgelőci hegyet, majd meg sem állunk egészen a Sikáros hegy oldalán fekvő Sikárosi-rétig, ahol egy kellemes piknik mellett megpihenünk. Innen az országos kéktúra jelzését követve már nincs messze Dobogókő és a szállásunk, ahol lehetőség nyílik még kisebb körtúrákra, ha valaki nem fáradt el eléggé, körbetekinthetünk a kilátóból, vagy egy tábortűz mellett üldögélve beszélgethetünk mielőtt álomra hajtjuk fejünket.

Másnap, miután elfogyasztottuk reggelinket, a piros jelzésen leereszkedünk Pilisszentkeresztig. A falu határában található a természetjárók által közkedvelt Dera-szurdok, mely víznyelőjével és fahídjaival rendhagyó élményt nyújt az idelátogatóknak. Miután kigyönyörködtük magunkat, észak felé vesszük az irányt, ahol kis felfelé mászással a Hársas-hegy és a Tornyos-hegy között érjük el a Lom-hegyi nyerget, ahol utunk igazán kalandossá válik. Itt letérünk a jelzett turistaösvényről, és felkeressük a híres-hirhedt Salabasina-árkot. Ezen a szurdokon egykor ugyan jelzett ösvény vezetett végig, idővel azonban a kidőlt fák miatt az út nehezen járhatóvá vált, ezért ma már nem jelölik a térképek. A vadregényes hely igazi kihívást rejt, és sok sok kitartást igényel, de a civilizációtól távoli dzsungelkörnyezet kárpótol majd minket a megpróbáltatásainkért. Valahol a Klanác-hegy lábánál fogunk visszakeveredni a piros jelzésű útra, ahonnan rövid sétával visszaereszkedünk Csikóváraljára, ahol autóink várnak minket.

Részletek

Kezdés:
2019. szeptember 14.
Vége:
2019. szeptember 15.

Szervező

Pál Zoltán
Telefon:
+36203602435
E-mail:
harrison.bergeron1991@gmail.com

Helyszín

Pilis
Magyarország + Google Térkép