A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

Kóricálások a Magas-Tátrában – Kis-Viszóka

augusztus 13. - augusztus 14.

A Magas-Tátra főbb csúcsai közül 9 érhető el jelzett túristaúton keresztül és erre túrasorozatot hirdetünk, melynek ez az első állomása. Egy augusztusi hétvégén megpróbálunk egyet kipipálni ezekből a csúcsokból: a kevésbé látogatott Kis-Viszókát. A világ legkisebb területű magashegységének gyönyörű gránittömbjei még az Alpok 3000-es csúcsaihoz szokott közönséget is általában elkápráztatják vadságukkal. Második nap ezért “pihenés képpen” a Tátra keleti végében elhelyezkedő Bélai-havasok – egyébként geológiailag a Tátrától teljesen elkülönülő – mészkő formáin kapaszkodunk majd fel a Széles-nyeregbe, ahonnan a Magas-Tátra főbb keleti csúcsai (Késmárki-csúcs, Lomnici-csúcs, Téry-csúcs, Fehér-tavi-csúcs, Vörös-tavi-csúcs, Jég-völgyi-csúcs) egymás mellett látszanak majd. A két nap között kényelmes panzióban pihenhetünk majd az eldugott Zár nevű falucskában.

MOCSKOS ANYAGIAK

EGYESÜLETI TAGOKNAK ÚJ HARCOSOKNAK
21.500 Ft 26.500 Ft

Ez tartalmazza:

  • A szállást 2 éjszakára panzióban
  • A szombati és vasárnapi reggelit
  • Az adókat és egyéb járulékos költségeket
  • Új harcosoknál az idei évre vonatkozó egyesületi tagdíjat

Nem tartalmazza:

  • Az utazás költségét (ezt a sofőrökkel mindenki egyénileg rendezi)
  • A szombati fogaskerekűzés díját
  • A reggelin kívül a további étkezéseket
  • Az egyéb egyéni/fakultatív kiadásokat

LÉTSZÁMLIMIT

8 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2022. augusztus 5.


A jelentkezés a részvételi díj befizetésekor válik érvényessé! A jelentkezéstől számított 7 napon belül kérjük a részvételi díjat utald át. Amennyiben az utalás nem történik meg a helyedet átadhatjuk más jelentkezőnek.

PROGRAM

0. nap – Leutazás 1. nap – Kis-Viszóka (Táv és szint: 19 km / 1400 m) 2. nap – Széles-nyereg (Táv és szint: 15 km / 1100 m

SZÁLLÁS

Panzióban 3-4 ágyas szobákban.

ELLÁTÁS

A szállásunkon kapunk két nap reggelit, de a nap közbeni étkezésről és a vacsoráról magunknak kell gondoskodnunk. Záron (ahol a szállás van)

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

Ez a túránk főleg a tapasztaltabb rókáknak szól, nem árt ha túráztál mág nagyobb távokat, és jártál sziklásabb környezetben. Mindkét nap sok szintemelkedést kell legyűrnünk, ami igénybe veszi majd a tüdőt és a combokat is, valamint a szombati hágók lépésbiztonságot és tériszony-mentességet is igényelnek. Sziklás, magashegyi terepre kell készülni, valamint kellemes fáradtságra a nap végén!

FELSZERELÉS

Kényelmes túrabakancs, kis hátizsák a napi felszerelés hurcolásához, étel-ital, esőkabát, időjárásnak megfelelő túraöltözet, esetleg túrabot. A jelentkezőknek küldünk egy javasolt checklistát 😉

Péntek este, meló után indulunk telekocsi rendszerben Szlovákia felé. A lemaradókat welcome drinkkel várjuk a szálláson 🙂

Reggeli után autóval utazunk Ótátrafüredre, ahol egyből átnyergelünk fogaskerekűre és “felvonatozunk” vele Tarajkára (Hrebienok). Innen indul a buli! A Magistrale-n elindulunk észak felé, majd az első leágazásnál balra vesszük az irányt a kék jelzésen. Folyamatosan – de nem meredeken – emelkedő gyaloglásunk egy köztes pontja a Hosszú-tavi-ház lesz (Zbojnicka chata). Itt csak akkor állunk meg ha nagyon muszáj, mert hosszú még a nap, de ha nincs nagy sor egy üdítő beleférhet. Tovább menetelve a kék-en elérjük a Rovátka-hágót (Prielom), ami egy láncokkal biztosított meredek sziklafelszökés. Az erős tériszony itt hátrány lehet. Az akadályt leküzdve érünk el a Lengyel-nyeregbe (Pol’sky hreben), ahonnan már csak 200 m szintet kell leküzdenünk a Kis-Viszóka 2429 m-es csúcsáig. Fotó, csoki, gratuláció, kis pihenő, majd vissza-ereszkedés. A nyeregből a zöld jelzést követve ereszkedünk le az Örökeső vízesést (Večný dážď) érintve a Sziléziai házhoz (Silesky dom), ahol egy nagyobb pihenőt beiktathatunk, hogy az utolsó 5-6 km a Magistrale-t követve – áfonyázva, meg-meg állva – könnyebben csusszanjon.

Kemény túra lesz, ami korai indulást és a laza sétafikánál erősebb tempót – illetve edzettséget – igényel. Ha a csapat nem érzi magában ehhez a kraftot, akkor alternatív programként Tarajkáról a Nagyszalóki csúcsra sétálunk fel, ami ugyan szintén 1200 szintet jelent, de semmilyen technikai nehézség nem nehezíti, egyszerűen fel kell gyalogolni tényleg.

A szállásunktól autóval 10 percre, a Bélai-havasok egyik síterepéről fog indulni a vasárnapi túránk, ahol egy folyamatosan emelkedő ösvényt követve kapaszkodunk fel a Széles-nyeregbe. Itt megpihenünk és megcsodáljuk a Magas-Tátra csúcsait, majd ugyanazon az úton ahol feljöttünk vissza is sétálunk. Túra után a síterep éttermében még feltöltjük a szénhidrát raktárainkat aztán Magyarország felé vesszük az irányt.

Részletek

Kezdés:
augusztus 13.
Vége:
augusztus 14.

Helyszín

Magas-Tátra
Szlovákia

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu