A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Határon innen és túl: Szádelő (BETELT)

2018. október 06. - 2018. október 07.

Az Aggteleki Nemzeti Park és a Gömör-Tornai-karszt környéke nem csak cseppkőbarlangjai miatt csodálatos hely, hiszen egy egyedülálló karsztvidékről van szó, ahol a felszíni mészkőformák legváltozatosabb megjelenéseivel találkozhatunk. A Szádelői völgy és az Áj szurdok külön-külön is egy csodálatos mesevilágba repít minket, a környék gazdag népművészeti kultúrájáról nem is beszélve. Itt a házak mindegyike egy-egy külön történelemkönyv, amelyet hosszú percekig lehetne “lapozgatni”. Két napos túránkon a már említett szurdokvölgyeket fogjuk felderíteni, illetve a magyar oldal látványosságait is felfedezzük a Szádvár, a Ménes-tó és a Mocsolya patak környékét bejárva.

MOCSKOS ANYAGIAK

EGYESÜLETI TAGOKNAK ÚJ HARCOSOKNAK
3.500 Ft 4.750 Ft

Ez tartalmazza a szállást 1 éjszakára turistaházban, az adókat és a szervezés egyéb költségeit. Mivel ezen túrán kizárólag egyesületünk tagjai vehetnek részt, az új harcosoknak az ár tartalmazza az idei évre vonatkozó tagdíjat is. Az étkezés és az utazás költségeit viszont nem tartalmazza!

LÉTSZÁMLIMIT

12 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2018. szeptember 29.

PROGRAM

1. nap – Szádelői-völgy, Falucskai-hágó, Áj-völgy (Táv és szint: 20 km / 1200 m) 2. nap – Szádvár, Derenk, Ménes-tó (Táv és szint: 16 km / 400 m)

SZÁLLÁS

Turistaházban, 3-6 ágyas szobákban.

ELLÁTÁS

Önellátásra fogunk berendezkedni, melyhez egy teljesen felszerelt konyha lesz a segítségünkre.

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

A szombati program, ha a hosszabb verziót választjuk egy átlagos hétvégi kirándulásnál azért megterhelőbb (20 km táv / 1200 m szint), de túrázáshoz szokott lábaknak azért különösebb probléma nélkül teljesíthető – és élvezhető 🙂 Vasárnapi táv ennél jóval könnyedebb.

FELSZERELÉS

Kényelmes túrabakancs, kis hátizsák a napi felszerelés hurcolásához, étel-ital, esőkabát, időjárásnak megfelelő túraöltözet, esetleg túrabot. A jelentkezőknek küldünk egy javasolt checklistát 😉

No Fields Found.

Szombaton korán reggel indulunk, hogy időben le tudjunk parkoli Zadiel falucskájában, ahonnan túránk indul. Ezen a napon egy nagyobb kihívást tűzünk ki célul: Egy nagy kört téve a Szádelői és az Áj völgyet is szemügyre vesszük. A Falucskai hágó érintése fakultatív, az majd helyben dől el, az idő és a résztvevők motiváltságától függően. A hágóval együtt 20 km a teljes táv, a hágó nélkül 15-re rövidíthető.

A Szádelői-völgy hatalmas sziklafalairól, dolináiról nevezetes, egy mészkőből készült Grand Canyon. Ezzel szemben az Áj-völgyben a vízeséseké lesz a főszerep, akad majd belőle jó pár. A kettő között pedig majd hol füves rétek, hol sűrű erdőségek váltják egymást, így mindenből kijut majd számunkra, amit a természet kínálhat.

Este a magyarországi Szögligeten hajtjuk majd álomra a fejünket egy helyi turistaházban.

Vasárnap aludhatunk tovább, mert egy rövidebb, kevésbé megerőltető sétát fogunk tenni a magyar oldalon, azaz az Aggteleki Karszt területén. Szállásunkról indulunk közvetlenül gyalog, ahonnan első állomásunk Szádvár romjai lesznek. Innen kanyargunk tovább kelet felé, ahol az egykori kicsiny falvacska – Derenk – emlékét már csak egy kápolna és egy régi iskola romjai őrzik. Innen a kék túra vonalát követve lesétálunk a Ménes-patak völgyébe, amelyet követve visszajutunk majd a kiinduló pontunkra. Közben a völgyben több forrást és a Ménes tavat is érintjük. Visszatérvén idő függvényében egy közös látogatást tehetünk egy helyi vendéglátó ipari épületben, hogy visszatöltsük az elhasznált kalóriákat.

Részletek

Kezdés:
2018. október 06.
Vége:
2018. október 07.

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu

Helyszín

Szádelő
Szlovákia + Google Térkép