A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Ferrátázás a Szlovák Paradicsomban: Kysel-szurdok

2017. szeptember 01. - 2017. szeptember 03.

MOCSKOS ANYAGIAK

Étkezés nélkül: 7.000 Ft / fő
Félpanzióval: 10.500 Ft / fő
Ferrata szett bérlés: 2.500 Ft / fő

Ez tartalmazza a szállást, az idegenforgalmi adót, a belépőt két napra a nemzeti parkba és a külön belépőt a Kysel szurdokba. Félpanzióval együtt a szombati és a vasárnapi reggelit, valamint a szombati vacsorát is.

RÉSZLETES MEGHÍVÓ PDF FORMÁTUMBAN

Tavaly már felfedeztük a Szlovák Paradicsom két szurdok völgyét is, valamint a Hernád áttörést, de egy okos ember egyszer azt mondta, hogy aki még nem járt a Nagy-Kysel szurdokban, az valójában még nem járt a paradicsomban. Hát ezt nem engedhetjük meg magunknak, úgyhogy most gyorsan pótoljuk ezt a hibát! A Kysel szurdok évekig zárva volt a turisták előtt, de felújított és tavaly átadott vasalt útként már ismét látogatható. Az első nap ezt a kihívás fogjuk teljesíteni. A második napon pedig egy kevésbé ismert szegletét fedezzük majd fel a hegységnek, de hogy mit, az maradjon meglepetés:)

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ
augusztus 14.

SZÁLLÁS
A nemzeti park területén belül egy turistatáborban, 4 fős faházakban fogunk megszállni. A táborban van felszerelt konyha, közös használatú fürdőhelyiségek, futballpálya és saját parkoló.

ELLÁTÁS

Lehetőség van félpanziós ellátásra, ami a szombati és a vasárnapi büféreggelit, valamint a szombat esti meleg, kétfogásos vacsorát foglalja magában. A táborhoz tartozó felszerelt konyhát használhatjuk főzésre, illetve bogrács is bérelhető. A házakhoz nem jár ágynemű, így azzal és saját törölközővel készülnünk kell. Ezen kívül a házakban 230 V-os aljzat is van, de érdemes 1-1 elosztót hoznunk, hogy legyen elég csatlakozási lehetőség.

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

Az első nap egy úgynevezett vasalt úton (via ferrata/klettersteig) fogunk túrázni/mászni, amely hivatalosan C nehézségű. Ez azt jelenti, hogy sok helyen használnunk kell mindkét kezünket az előre(fel)jutáshoz. Ha még sosem ferrátáztál és nem vagy biztos magadban, akkor érdemes lehet előtte itthon kipróbálni a Cuha-völgyben vagy Cseszneken mit is jelent ez. Egyébként sportos erőnléttel, jó mozgáskoordinációval előzetes tapasztalat nélkül is leküzdhető az akadály. A tériszonyosoknak tökéletes edzés a félelmeik megszelídítésére!

FELSZERELÉS
A vasalt úton való közlekedéshez mindenkinek szüksége lesz egy klettersteig szettre, amely hegymászó sisakból, beülőből és egy ún. Y kantárból áll. Ha nincs sajátod, lehetőséged van bérelni, 2500 Ft-ért. Ezt a jelentkezési lapon kitöltött adatok alapján intézzük neked. Ezen kívül javasolt egy kényelmes, merevebb talpú lábbeli (bakancs), időjárásnak megfelelő túraöltözet, valamint egy, a napi élelmiszer, és felszerelés cipelésére alkalmas hátizsák is. A szokásos esőkabát, fejlámpa kombináció szükségességét természetesen nem győzzük eleget hangoztatni.

PROGRAM

Péntek este, meló után autókba pattanunk és meg sem állunk Podlesokig, ahol a megszokottól eltérően nem a kempingbe térünk be, hanem behajtunk a nemzeti park területére és 5 perc autózás után megérkezünk a Turista Paradicsom nevű táborba. Itt bevárjuk a későn érkezőket, majd nekilátunk az alvás műveletének.

Szombaton a zöld jelzést követve felsétálunk a Menedékkőhöz, és a turistaháztól indulva megközelítjük a Kysel völgyet. A beszállónál felszereljük földi porhüvelyünket a szükséges beülővel, kantárral, sisakkal és nekivágunk a sziklából kiálló fellépőknek, drótkötéleknek, vízeséseknek és a kalandoknak. A vasalt út körülbelül 1,5-2 óra hosszú, azt leküzdve visszasétálhatunk a turistaházig egy jó sztrapacskára és sörre, vagy egyből a szállásra.

Vasárnap a szállás elhagyása után a nemzeti park egy másik szegletében teszünk egy legalább ennyire szép és izgalmas túrát, immáron beülő és egyéb magunkra aggatott szerkezetek nélkül. Választhatunk rengeteg szurdokvölgy közül, hogy végül melyiket vesszük szemügyre, az legyen meglepetés (az biztos, hogy nem a Sucha Bela lesz, mert azt már sokszor láttuk).

 

Részletek

Kezdés:
2017. szeptember 01.
Vége:
2017. szeptember 03.

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu

Helyszín

Szlovák Paradicsom
Hrabusice, Szlovákia + Google Térkép