A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Fagyott mesevilág: Lillafüred

január 25. - január 26.

A Bükk-hegység minden évszakban az egyik kedvencünk, de télen, főleg a keleti oldala, igazi mesevilágot rejt magában. Első nap természetesen egyrészt Lillafüred lesz terítéken, ahol kötelező látnivalóként a tó és a kastélyszálló mellett megnézzük befagyott-e a vízesés és ha igen gyakorolnak-e épp a Hámori Szikla- és Jégmászó Egyesület tagjai rajta. Útközben több barlangba is bekukkantunk. Másnap inkább patakok, vízesések és kilátások jutnak majd osztályrészül, melyet a havas táj különösen csodássá varázsol majd nekünk remélhetőleg. A két nap között egy tündéri kulcsosházban hajtjuk majd álomra a fejünk és kipróbáljuk működik-e a közösségi főzés intézménye.

A túra egyelőre betelt, de várólistára lehet jelentkezni

MOCSKOS ANYAGIAK

EGYESÜLETI TAGOKNAK ÚJ HARCOSOKNAK
4.900 Ft 9.900 Ft

A részvételi díj tartalmazza a szállás, a szombati vacsora illetve a vasárnapi reggeli költségeit, valamint az adókat. Nem tartalmazza az utazás költségeit, melyet telekocsi rendszerben bonyolítunk le. A túrán csak egyesületi tagok vehetnek részt, így az új harcosokra vonatkozó részvételi díj valójában a 2020-es évre vonatkozó tagdíjat foglalja pluszban magában. Amennyiben szeretnél részt venni a túrán és még nem vagy tagja egyesületünknek, kérjük hogy töltsd ki a belépési nyilatkozatot is.

A jelentkezésed a részvételi díj átutalásával válik érvényessé, melyet kérjük, hogy a jelentkezésed visszaigazolásától számítva 14 napon belül tegyél meg.

LÉTSZÁMLIMIT

14 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2020. január 19.

PROGRAM

1. nap – Lillafüred, Kecske-lyuk, Szeleta-barlang (Táv és szint: 13 km /500 m) 2. nap – Magos-kő, Garadna-völgy, Látó-kövek (Táv és szint: 16 km / 700 m)

SZÁLLÁS

Kulcsosházban, az erdő mélyén. Magunknak fűtünk, magunknak főzünk, csupán az erdő neszei nyújtanak majd társaságot nekünk. Hűtő és világítás van, de a napelemes rendszer miatt azért csak korlátozottak a lehetőségek.

ELLÁTÁS

A reggelihez és a vacsorához a hozzávalókat hozzuk, de elkészíteni majd közösen fogjuk. Párnák és pokrócok vannak, de érdemes hozni hálózsákbélést és/vagy hálózsákot. Fűtés cserépkályhával, világítás napelemmel.

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

A téli havas túrák mindig kicsit fárasztóbbak, ezért ne tévesszen meg senkit a rövid táv, kellemesen alélt állapotban fogjuk zárni a hétvégét. Átlagos, sportos vagy túrázáshoz szokott erőnlét javasolt, hogy mindkét napot élvezettel tudd teljesíteni.

FELSZERELÉS

Időjárásnak megfelelő túraöltözet, ami itt a vízálló, strapabíró túrabakancsot, kamáslit, illetve a meleg és vízálló ruhákat jelenti. Túrabot és hómacska jól jöhet a csúszós terepen méltóságunk megőrzéséhez, a fejlámpa viszont kötelező kellék (már csak a barlangok miatt is). Az egyéb apró-cseprő javaslatunkat, hogy mit hozz, úgyis elküldjük majd egy részletes listán az indulás előtt minden résztvevőnek.

Szombaton a hosszabb utazási időt figyelembe véve egy kicsit rövidebb túrát teszünk Lillafüred környékén. A Sanofi parkolójától indulva követjük a patakot Király-kútig, majd a Kecske-lyuknál előkapjuk a fejlámpákat és bemerészkedünk a több mint 100 m hosszan szabadon látogatható üreg belsejébe. Ha kibarlangásztuk magunkat tovább indulunk, hogy kicsit arrébb megtekintsük a Büdös-pest barlangot is, majd pár kisebb (remélhetőleg befagyott) zúgó után a Felső-forráshoz érkezünk. Itt elérkezettnek látjuk majd az időt arra, hogy előkapjuk a hamubasült pogácsát és egy kicsit feltöltsük az energia raktárainkat mielőtt tovább indulunk a Bontott-csirke barlang felé. Innen majd egy kis időre letérünk a jelzett útról, hogy a piros sáv jelzés felé levágjunk egy fölösleges 4 km-es kanyart, aztán a Lencsés-nyerget érintve leereszkedünk a Hámori-tó északi partjához. Itt majd választhatunk, hogy melyik oldalon sétálunk végig (az északi oldal aszfaltút, de onnan látszik majd szebben a kastély, szemben a déli oldal vadregényességével). Lillafüredre beérve megcsodáljuk a vízesést és a Palotaszállót, kanyargunk kicsit a függőkerteknél, majd keresztbe átvágva hirtelen máris újabb barlangnál találjuk magunkat. Ez a Szeleta-barlang. Ezt is magunk mögött hagyva nincs más hátra, mint visszasétálni az autókhoz a Dolka-nyereg – és rengeteg kilátópont – érintésével, hogy utána birtokba vegyük némi kocsikázás árán a szállásunkat. Este a közösen megszavazott vacsorának valót közösen is készítjük el, melynek a hozzávalóit kifizettétek már a jelentkezési díjjal. A jóllakottság érzésével kezdhetünk így neki az esti társas és dumapartynak, hogy aztán álomra hajtva a fejünknek felkészüljünk a másnapi túrára.

Reggelit követően gyorsan bakancsba pattanunk, és septiben nekivágunk a ropogós hó taposásának. Első állomásunk a Magos-kő lesz, ahonnan dél felé páratlan panorámát csodálhatunk meg. Innen pár másik kilátópontot elhagyva aztán le is ereszkedünk a Garadna-völgybe és a patak mellett a pisztrángos tavakat elhagyva mászunk fel a másik oldalon. A kisebb hullámvasút nem hiába izzaszt majd meg minket, mert egy védett mésztufa vízesés fog ámulatba ejteni cserébe. Ómassáig aztán szintben sétálunk tovább, hogy az országos kék jelzést követve felmásszunk a Látó-kövekhez, ahonnan majd észak felé is felderíthetjük a látnivalókat, így lefedve a szélrózsa minden irányát. A szállásunkhoz és a kocsikhoz visszafelé vezető úton még érintjük a Jókai-emlékoszlopot is és a Sövény-kút tetőt megkerülve érkezünk majd meg, terveink szerint még a sötétedés előtt. Könnyes búcsút véve aztán innen már hazafelé vesszük az irányt.

Részletek

Kezdés:
január 25.
Vége:
január 26.

Helyszín

Bükk
Magyarország

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu