A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Mócok földjén: A Pádis fennsík

2018. augusztus 17. - 2018. augusztus 20.

Több napos túráinkon csak egyesületi tagok vehetnek részt, de jelentkezéskor egyben lehetőséged van belépni az egyesületbe is . Jelentkezés tagnak!

MOCSKOS ANYAGIAK

28.000 Ft / fő

Ez tartalmazza a szállást 3 éjszakára panzióban, a bőséges félpanziós ellátást, az adókat és a szervezés egyéb költségeit. Nem tartalmazza az odautazást, a biztosítást és az egyéni étkezéseket.

JELENTKEZÉS

RÉSZLETES MEGHÍVÓ PDF FORMÁTUMBAN

Van Erdélyben egy hegység, amely magányosan meredezik a Kárpátok gyűrűjének belsejében. Ez nem más mint a nagyon találó névvel illetett: Erdélyi-szigethegység, azaz a Bihar. A masszívum legismertebb része a Pádis-karsztfennsík, mely Románia egyik legkülönlegesebb karsztvidéke, mivel a karsztjelenségek valamennyi változata megtalálható itt. Óriási belmagasságú barlangok, dolinák, víznyelők, markáns szurdokok…minden ami szükséges egy igazán kalandos és látványos gyalogtúrához. Az augusztusi hosszú hétvégén a Pádis három, talán legismertebb attrakcióját fogjuk felfedezni: A Csodavár, a Szamos bazár és a Galbena patak szurdoka lesz terítéken. Az első két esetben meredek sziklafalakon ereszkedünk le a mészkősziklákban a víz által kivájt barlangokba, szurdokokba, míg az utolsó nap egy Rám-szakadékhoz hasonló – ám annál talán egy picit több kihívást tartogató – szurdokvölgyben kapaszkodunk végig a Galbena patak mentén.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ
2018. augusztus 9.

SZÁLLÁS
Vendégházban, 3-4 ágyas szobákban.

ELLÁTÁS
A részvételi díj tartalmazza a 3 napra a reggelit és a vacsorát és a szobákhoz saját fürdőszoba is jár. A szálláson ráadásul beszélnek magyarul!

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT
A Pádisi túrák jellemzője, hogy viszonylag kis távokat kell ugyan megtenni, de kifejezetten sok és meredek emelkedőt kell cserébe leküzdeni. A három nap alatt biztos, hogy mindenkin kellemes fáradtság lesz úrrá, de átlagos, sportos erőnléttel senkinek nem okozhat különösebb gondot az említett kihívások teljesítése.

FELSZERELÉS
Semmilyen extra felszerelésre nem lesz szükség, az időjárásnak megfelelő túraöltözeten és a kényelmes túrabakancson kívül. Meg persze a szokásos kiegészítők se maradjanak otthon: fejlámpa, esőkabát.

PROGRAM

Pénteken reggel ki-ki a saját sofőrjével elrajtol majd Románia irányába és valamikor a délutáni órákban kanyarodik be a panziónk parkolójába. A szállás elfoglalása, az ismerkedés és a welcome drinkek elfogyasztása tölti majd ki a nap hátra lévő részét.

Szombaton nem túl korai indulással belevetjük magunkat a fennsík elképesztő látványt nyújtó attrakcióinak felkutatásába. Első állomásunk a Csodavár lesz, melyet a Ponor rét felől fogunk megközelíteni. A Csodavár maga egy hatalmas barlang, melybe több vízesésen keresztül folyik bele a Vár patak 950 méteres tengerszint feletti magasságon, hogy aztán kicsivel lejjebb a Galbena kitörésen keresztül (ez lesz a hétfői program) bukkanjon újra a felszínre. Láncos úton fogunk leereszkedni a barlangig, ahol megfelelő vízállás esetén át tudunk bújni a két bejárat közötti kis átjárón.

Vasárnapra tervezzük a legnagyobb kihívást ígérő Szamos-bazár kört, amely szintén egy barlangrendszert rejt: az Aragyásza barlang hatalmas kapuján keresztül fogunk egy – a Holdvilág árokhoz hasonló – szurdokon keresztül leereszkedni a völgyben, majd egy kimondottan hullámvasutas útvonalon keresztül, áfonyát majszolva térünk vissza kiindulópontunkra. Itt is sok helyen láncokkal és fix kötelekkel van segítve a továbbhaladásunk.

Hétfőn az indulás előtt egy rövidebb túrát teszünk a Galbena kitörés felé, melyet a függőleges sziklafalak között futó Galbena patak mentén érhetünk el. Itt először a sziklafalakon elhelyezett acélsodronyok fognak ebben segíteni, majd egy kis barlangon átvágva a vízfolyás hangjait követve elérünk a Galbena kitöréshez, ahol a patak közvetlenül egy medencében tör elő a hegy gyomrából. Innen visszasétálunk az autókhoz és elindulunk vissza Magyarország felé.

No Fields Found.

Részletek

Kezdés:
2018. augusztus 17.
Vége:
2018. augusztus 20.

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu

Helyszín

Pádis
Románia + Google Térkép