A Via Ferrata-ról általában

A Via Ferrata (német: Klettersteig, magyarul vasalt út) olyan sziklamászó utat jelent, amelynél fix drótkötél (sodrony), mesterséges fogások, lépések és létrák segítik az előre, illetve feljebb jutást. A biztosítás egy speciális kantárral, illetve hegymászó-beülő használatával történik, de a fémsodronynak hála, nem kell kötelekkel, köztesekkel és egyéb bonyolult felszereléssel bajlódnunk, így hegymászó tudás nélkül is biztonságosan járhatóvá válnak olyan utak, amelyek máskülönben csak hosszú évek gyakorlatával lennének teljesíthetőek. Természetesen a via ferrata utak is igényelnek egy közepes fizikai erőnlétet és a magasságtól való félelem leküzdésének képességét, hiszen sokszor igen nagy magasságokban vezetnek ezek az ösvények.

Ki találta ezt ki?

Már a 19.században is voltak olyan hegyi útvonalak, ahova fix láncokat és köteleket szereltek a biztonságosabb, vagy könnyebb feljutás érdekében. 1917-ben aztán az olaszok becsatlakozásakor az Első Világháborúba a Dolomitokba is elértek a harcok, ahol nem csak egymással, hanem az elemekkel is komoly csatát vívott mindkét fél. A hegyekben történő könnyebb mozgás, a csúcsok kontrollálása (jó felderítő, illetve géppuska pozíció), így elkezdtek drótkötelekkel és fém rudakkal útvonalakat kiépíteni. Ezeket használták a Második Világháború alatt is, majd később felújították és jelenleg a Club Alpino Italiano nevű szervezet kezeli őket.

Az elmúlt harminc-negyven évben indult be a rekreációs bumm via ferrata fronton és elkezdtek nagy volumenben szaporodni az ilyen jellegű hegyi útvonalak. Jelenleg a legtöbb utat Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Svájcban találjuk. Magyarországon az első utakat a cseszneki Kőmosó-szurdokban építették ki, majd nem sokra rá megnyílt Tatabányán és a Cuha-völgyben is pár vasalt út.

Kedvelt/híres Via Ferrata utak

  • Königsjodler (D) – 700 m – Berchtesgadener Alps
    Nagyon hosszú, nagy szintkülönbséget kell leküzdeni és minden van benne mint a vidámparkban (flying fox, vietnámi híd)
  • Le Roc du Vent (D) – 850 m – Rhône-Alpes
    Egy közel 70 méteres vietnámi híd teszi híressé ezt az utat, ami alatt ráadásul nem kis mélység tátong.
  • Hans von Haidsteig (C/D) – 420 m – Rax Alpen
    Kezdőként is teljesíthető, nagyon szép kilátást biztosító és izgalmas útvonal, Magyarországhoz kifejezetten közel.