A kisebb, egynapos túrákat, eseményeket nem töltjük fel ide, azok csekkolásához látogass el Facebook oldalunkra »
Események betöltése

« Összes Események

Nomád kalandok hóban: Kékestető dupla

január 23. - január 24.

A járványügyi intézkedések meghosszabítása miatt a túrát nem tartjuk meg!

Mindig ki szeretted volna próbálni, hogy milyen lehet egy igazán magas hegy expedíciós meghódítása? Hát most kicsiben átélheted, már ami a körülmények komfortfokozatát illeti. Az elmúlt két évben nagy sikere volt az itthoni “expedíciózásnak”, most egy hangyányit könnyítünk a dolgon: lesz pad és kiépített tűzrakóhely a táborunknál. Reméljük idén lesz hó is, mert úgy az igazi, de mindenhatóak sajnos mi sem vagyunk. A terv az, hogy a Mátra egyik legszebb völgyén felkaptatunk az ország legmagasabb pontjára, majd a keleti gerinc szikláit megcsodálva leereszkedünk a Pisztrángos-tóhoz. Az itt eltöltött éjszaka után aztán nyugat felé indulunk és ismét felkapaszkodunk ezer méter fölé, hogy aztán a Csurgó-patak mentén érjünk vissza Mátrafüredre.

MOCSKOS ANYAGIAK

EGYESÜLETI TAGOKNAK ÚJ HARCOSOKNAK
ingyenes 5.000 Ft

A túrán csak egyesületi tagok vehetnek részt, így a részvételi díj tulajdonképpen a 2021-es évre vonatkozó tagdíj. Amennyiben szeretnél részt venni a túrán és még nem vagy tagja egyesületünknek, kérjük hogy töltsd ki a belépési nyilatkozatot is.

LÉTSZÁMLIMIT

10 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2021. január 17.

Download file: t189423204_turatervezes .gpx

PROGRAM

1. nap – Mátrafüred, Kékestető, Sas-kő (Táv és szint: 14 km / 700 m) 2. nap – (Táv és szint: 12 km / 500 m)

SZÁLLÁS

Sátrakban, a pihe puha hódombok buckáin.

ELLÁTÁS

Hogy mi?

SZÜKSÉGES TAPASZTALAT ÉS ERŐNLÉT

Kelleni fog egy csipetnyi elvetemültség, és egy nagy adag kalandvágy, valamint az sem árt ha képes vagy gyalogolni 15-20 km-t, mert a hóban a 12 is többnek fog tűnni. Nem kell különösebb hegymászó előélet, de ne ezzel a túrával kezd természetjáró karriered 🙂

FELSZERELÉS

Sátor, megfelelő derékalj (lehetőleg minimum 3,5 cm vastag önfelfújós), megfelelő hálózsák (komfort-fok -5 °C vagy kevesebb), meleg és réteges öltözet, téli túrabakancs, csúszásgátló…ezek a legfontosabbak. A részletes listát az ajánlott felszerelésekről közösen megbeszéljük a résztvevőkkel.

Reggel találkozunk Mátrafüreden a Csatorna-völgy bejáratánál, majd a Csatorna-patak mentén, egyenletesen nyerve a szintet felkaptatunk Kékestetőre. Közben megnézzük a régi vízimalmot és rengeteg érdekes sziklaformációt vehetünk szemügyre. Az ország tetején megnézzük a sípályákat, feltöltjük a vízkészleteket, és tovább baktatunk kelet felé, hogy a Sas-kőről tekintsünk végig a Mátra déli vonulatain. Végül egy éles balkanyart követően leereszkedünk a Pisztrángos tóhoz, ahol tűzrakóhely, padok és esőkunyhó növeli majd a komfortunkat.

Reggeli készítés a hajnali dérben, ráébredés hogy a ruháink megfagytak és hogy a bakancsot is be kellett volna rakni a hálózsákba, termoszok feltöltése meleg teával….aztán indulás. Most nyugat felől fogjuk megrohamozni a hegyet, mégpedig a Som-nyeregből a Sárga jelzést követve. Kékestetőről immáron egy másik patak nyomába szegődünk, hogy összesen 6 forrást érintve ereszkedjünk vissza Mátrafüredre. A túra végén közös vacsorával zárhatjuk a hétvégét a Fekete-rigó vendéglőben.

Részletek

Kezdés:
január 23.
Vége:
január 24.

Helyszín

Mátra
Magyarország

Szervező

Koczur Richárd
Telefon:
+36203961021
E-mail:
koczur.richard@lizzard.hu